Unesite frazu za pretragu

Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, Prijepolje i Zlatibor - oktobar 2022

U Prijepolju je, po prvi put 08. oktobra 2022. godine organizovano obeležavanje međunarodnog meseca za borbu protiv raka dojke u organizacija Savetovališta “Jefimija”, Doma kulture Prijepolje, Foruma žena i TV Forum Prijepolje.

Tom prilikom smo predstavili situaciju u Srbiji, opšte odrednice u borbi protiv raka dojke i mogućnosti organizovanog pristupa prevenciji i lečenju raka dojke. Predstavljeni su epidemioliški, klinički, radiološki i psihosocijalni aspekti bolesti i pozvana javnost, posebno ciljna grupa žena u riziku od bolesti, da redovno idu na preventivne, a zatim i kontrolne preglede kao i da se odazovu u što većem broju na skrining. U obraćanju prisutnima su učestvovali hirurg-onkolog, radiolog, predstavnici lokalnih vlasti i ustanova kulture kao i medija, koji su se iz pozicije sopstvenih uloga predstavili prisutnima.

Kao značajan faktor promocije aktivnog pristupa problematici u promociji zdravlja žena, edukaciji i preventivnom radu predstavljena je Evropa Dona Srbija, Nacionalni forum protiv raka dojke.