Unesite frazu za pretragu

Regionalni skup “Patient associtation academy” Trakošćani-Hrvatska, 08.-10.07.2022. godine

Kompanija Novartis organizovala je u hotelu Trakošćan u blizini Varaždina, od 8. do 10. jula 2022. godine regionalni skup namenjen udruženjima pacijenata „Novartis patient associtation academy“. Tema skupa je bila „Razvoj liderstva, organizacije i komunikacije neprofitnih udruženja u zdravstvu”.

Skupu su prisustvovali predstavnici 28 udruženja pacijenata iz 5 država regiona: Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Neka od prisutnih udruženja su bila: udruženje pacijenata obolelih od astme, društvo multipla skleroze, udruženje pacijenata protiv psorijaze, udruženje obolelih od limfoma, savez za retke bolesti, udruženje obolelih od melanoma, savez dijabetičara, udruženja obolelih od reumatskih bolesti i drugi savezi i udruženja pacijenata, među kojima je bila i predstavnica Evropa Dona Srbije Jasmina Lukić.

Prvi dan je otpočeo na zanimljiv način , tzv brzim upoznavanjem, gde su učesnici skupa na svaka 2 minuta menjali sagovornika. U dva minuta svako je imao po minut da predstavi sebe i svoje udruženje kao i da sasluša svog sagovornika. Ovakvo upoznavanje i predstavljanje je bilo zanimljivo i imalo za cilj da prisutni steknu saznanja iz kojih sve udruženja dolaze ostali učesnici i sa kakvim se sve problemima i izazovima susreću. Zatim je usledila emotivna priča Slavena Škrobota, o svom životu nakon jednog lose procenjenog skoka u more, kada je ostao nepokretan. Posle teške i inspirativne priče, prisutne je svojom pričom, objasnivši zašto je smeh lekovit naročito kod bolesti, oraspoložio Zoran Vukić, umetnički direktor “Crvenih noseva” - doktora klovnova.

Drugog dana skupa održano je nekoliko zanimljivih i korisnih predavanja: Iva Taiber, konsultant za transformisanje biznisa, održala je predavanje na kojem pokušala preneti svoja znanja i iskustva o tome kako se obraćati donatorima, državnim institucijama i kako ih zadobiti na svoju stranu. Melita Pavlek, savetnik za komuniciranje je, na izuzetno kreativan način, kroz fizičku aktivnost i puno doskočica pričala o liderstvu u neprofitnim organizacijama i koje su osobine potrebne kako bi se uspešno borili i sa svojom bolešću i sa izazovima koji se nameću udruženjima u njihovom radu, dok je Katarina Leko, menadžer za odnose sa javnošću, održala predavanja o tome kako raditi dobar PR za svoje udruženje, odnosno kako uspešno komunicirati i brendirati neprofitne organizacije. Na kraju dana Mladenka Majetić i Maja Glavaš Vodopija, preduzetnice, su održale predavanje o sastavljanju finansijskih i operativnih planova za neprofitne organizacije.

Treći dan skupa je bio rezervisan za radionice gde su prisutni predstavnici udruženja podeljeni u grupe. Svaka od 4 grupe je imala radionice u kojima se očekivalo od učesnika da sami postave konkretne situacije u kojima se mogu naći u radu svojih udruženja i mogućnost rešavanja, uz konsultacije sa predavačima.

Regionalni sastanak “Patient associtation academy” za predstavnike udruženja pacijenata je bio dobro organizovan, tematski složen, sa puno korisnih informacija koje su se mogle čuti, a od značaja su bili susreti sa učesnicuma. Razmena iskustava o načinima u radu udruženja pacijenata različitih bolesti iz regiona je važna kako bi videli koliko smo uspešni i da li postoji prostor za napredak.

Za Evropa Dona Srbija
Jasmina Lukić