Unesite frazu za pretragu

Saradnja Evropa Dona Srbije i Udruženja „Jedna uz Drugu“ iz Subotice

U okviru svojih aktivnosti i saradnje sa udruženjima pacijentkinja obolelih od karcinoma dojke predstavnice Evropa Dona Srbije su 26. aprila 2022. godine posetile Suboticu. Na poziv udruženja Jedna uz drugu u poseti su bile Dr sc med Mirjana Branković-Magić, predsednica Evropa Done Srbija i Prim Dr sc med Snežana Šušnjar, šef Odseka za onkološku intenzivnu negu i suportivnu terapiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, član Stručnog saveta Evropa Done Srbija. Tokom posete članice Evropa Done Srbija su sa predstavnicama Jedna uz drugu, Milicom Pećerić, predsednicom i Tatjanom Antić, koordinatorom aktivnosti razgovarale o mogućnostima za proširenje saradnje u oblasti pružanja podrške i zaštititi prava obolelih od raka dojke.

U organizaciji Jedna uz drugu u 18h predstavnice Evropa Done Srbija su u prostorijama Srpskog lekarskog društva, Društva lekara Vojvodine, Podružnica Subotica odražale predavanja za pacijentkinje obolele od raka dojke. Pre početka predavanja Dr sc med Mirjana Branković-Magić je dala izjavu za portal Subotica danas. Predavanjima je prisustvovala i Dr Dragica Štrbac Čizmarević, načelnica Оnkologije u Opštoj bolnici Subotica.

Predavanja su obuhvatila dve značajne teme iz oblasti karcinoma dojke – nasledni rak dojke i lečenje raka dojke i trudnoća.

Dr sc med Mirjana Branković-Magić je održala predavanje o naslednom raku dojke (Rak dojke: Kakva je uloga gena?) u kome je pacijentkinje upoznala sa naslednim oblikom karcinoma dojke, načinom nasleđivanja ovog oblika bolesti, genima čije promene (mutacije) dovode do nastanka nasledne predispozicije i rizicima za oboljevanje od karcinoma dojke kod nosilaca tih mutacija. Zatim je skrenula pažnju na to kako prepoznati nosioce nasledne predispozicije i kako se detektuje nasledna predispozicija. Objasnila je i kakav značaj za pacijentkinje ima genetičko testiranje za nasledni kancer.

Prim dr sc med Snežana Šušnjar je u okviru svog predavanja (Lečenje raka dojke i trudnoća) je obuhvatila tri veoma važne teme, a to su fertilitet pre primene hemioterapije, trudnoću nakon lečenja raka dojke i lečenje raka dojke u trudnoći. Istakla je da je očuvanje plodnosti i planiranje porodice nakon lečenja maligne bolesti moguće i predstavlja realan cilj mladih žena sa dijagnostikovanim rakom dojke u ranom stadijumu.

U toku diskusije posle predavanja pacijentkinje su postavljale različita pitanja, a među pitanjima su bila i pitanja o dostupnosti genetičkog testiranja i savetovališta za kancer i trudnoću.

Zaključeno je da su ovakvi sastanci korisni i da bi trebalo da se redovno održavaju.